wtorek, 8 maja 2012

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Puszyste, słodkie ciasto drożdżowe w połączeniu z kwaśnym smakiem rabarbaru, dodatkowo posypane chrupiącą kruszonką. Totalnie obłędne połączenie smaków powoduje, że nie można poprzestać na jednym kawałku, a sezon na rabarbar trwa zdecydowanie zbyt krótko, żeby zrobić to ciasto tylko raz. Spieszcie się więc :) Doskonale smakuje z poranną kawą lub tak jak w moim przypadku z podkreślającym smak ciasta, kompotem rabarbarowym. 
PS. Jeśli Wam się uda, możecie takie ciasto zamrozić po upieczeniu i w ten sposób przedłużyć trochę sezon. Mnie niestety jeszcze nigdy się nie udało, mało tego, nigdy nie został na drugi dzień nawet kawałeczek. 
Źródło: koleżanka bocianówka - danonek ;) z moimi małymi zmianami



Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 150 g cukru
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę: 
  • 100 g mąki pszennej (najlepiej luksusowej typ 550 lub wrocławskiej typ 500)
  • 60 g masła
  • 50 g cukru

Przygotowanie:
Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki mąki i odrobiny letniego mleka robimy zaczyn, mieszamy,  odstawiamy w ciepłe miejsce i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Jajka ucieramy z cukrem, masło topimy. 
Gdy zaczyn urośnie mieszamy go z mąką, dodajemy jaja oraz pozostałe mleko i wyrabiamy. Po chwili dodajemy roztopione, ciepłe, ale nie gorące masło i dalej wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i sprężyste i nie będzie się kleiło do ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 
Po wyrośnięciu przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, układamy kawałki rabarbaru lekko wciskając go w ciasto. Zostawiamy ciasto jeszcze na chwilę do wyrośnięcia, 

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy stopiony tłuszcz, szybko zagniatamy. Posypujemy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40-50 min. 






8 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie! Piękne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i pachnie aż tu;) Fajne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chodzi za mna drozdzowe, oj, chodzi... A takie z rabarbarem zjadlabym z ogromna przyjemnoscia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj Asia, Asia - przy Tobie to się nie schudnie :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Przypomniałaś mi drożdżowe z rabarbarem, które upiekłam rok temu. To był smak!:D
    Pozdrawiam ciepło no i dziękuję Ci za udział w akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pycha to ciasto, prawie mi pachnie przez ekran :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ u Ciebie rabarbarowo!
    Poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...