piątek, 11 maja 2012

Rabarbarowy Fool

Czas ucieka niemiłosiernie, jeszcze tyle przepisów do wypróbowania, tyle pomysłów do zrealizowania, a sezon rabarbarowy zbliża się ku końcowi. Dlatego żadną miarą nie mogę obiecać, że to już ostatni wpis z rabarbarem w roli głównej. Za oknem znowu ciepło, w domu gorąca atmosfera bo finał konkursu EG coraz bliżej ;) trzeba więc trochę się ochłodzić od środka. Najlepiej domowym deserem z mocno schłodzonego musu rabarbarowego i bitej śmietany prosto z lodówki. 
źródło: moje wypieki



Składniki:
  • 1 kg rabarbaru 
  • 300 g cukru z wanilią
  • 500 ml śmietany kremówki, schłodzonej

Przygotowanie:

Rabarbar umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, wymieszać z cukrem z wanilią, przykryć pokrywką (lub folią aluminiową). Piec w temperaturze 190ºC przez 45 - 60 minut, do miękkości.
Upieczony rabarbar natychmiast odsączyć na sitku z soku.
Sok przelać do garnuszka i pogotować, w celu zredukowania jego ilości o połowę. Powinniśmy otrzymać gęsty, słodki syrop z rabarbaru. Wystudzić (choć nie w lodówce, mógłby się skrystalizować i utracić piękną, różową przezroczystość).
Pozostały odsączony rabarbar zmiksować blenderem na mus, schłodzić.
Śmietanę kremówkę ubić. Powoli, stopniowo, dodawać do niej mus i syrop, lekko wymieszać, do uzyskania efektu marmurka. Przełożyć do pucharków i podawać.






8 komentarzy:

  1. Cudowny deser. Stałam się ostatnio fanka takimi ze śmietaną, więc porywam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym pochłonęła taki pyszny rabarbarowy deser :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam rabarbar, aż mam ochotę na taki deser

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietny deser, czy dobrze mi sie zdaje, ze przepis jest Nigelli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podobno tak, ale ja znalazłam go na blogu moje wypieki

      Usuń
  5. Apetyczny, na pewno smakowity deser!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...