poniedziałek, 28 maja 2012

Indyk faszerowany szpinakiem, papryką i serem

Słuchacie muzyki w kuchni? Ja często mam włączone radio, cd czy mp3 - lepiej mi się gotuje, gdy z głośniczków leci fajna muzyczka. Ostatnio ciągle za mną chodzi "I'm a mess". Obojętne czy jestem w pracy, na wyjeździe, czy w domu - zewsząd słychać - I'm a mess...
Moja roladka powstała właśnie przy odsłuchiwaniu nowej płyty The Rasmus, i chociaż przy jej produkcji "mess" pojawił się nie tylko w tytule piosenki, to efekt końcowy jest naprawdę godny polecenia :)


Składniki
  • 1 duża pierś z indyka (około 1kg)
  • 500 g szpinaku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 2 małe cebulki  
  • 2 małe ząbki czosnku 
  • 100 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano
  • woda lub wino do podlewania
Przygotowanie:
Szpinak, przesmażyć na maśle z pokrojoną w kostkę cebulką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić bazylią, solą i pieprzem, smażyć chwilę na wolnym ogniu. Na koniec (po całkowitym odparowaniu wody - w przypadku mrożonego szpinaku) dodać surowe jajko i wymieszać. 
Papryki pokroić w paski, cebulę w kostkę i razem chwilę przesmażyć na maśle. Dodać wcześniej przygotowany szpinak i wymieszać. 
Pierś indyczą delikatnie rozbić na kształt zbliżony do prostokąta. Na środku rozsmarować szpinak, paprykę i ułożyć żółty ser pokrojony w ok 2-3 cm kostki. 
Zwinąć ściśle, związać sznurkiem, obsmażyć na patelni z każdej strony do zrumienienia. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego podlać wodą lub winem i piec około 1,5 godziny co jakiś czas polewając roladę wytwarzającym się sosem zmieszanym z winem.




15 komentarzy:

  1. Jest piękny, mi nigdy nie udaje się tak ładnie zwinąć roladki

    OdpowiedzUsuń
  2. super, uwielbiam roladki! (a propos właśnie wstawiłam posta, w którym jednym z przepisów są roladki ze szpinakiem, jaki śmieszny zbieg okoliczności :) ) fajna propozycja, wypróbuję następnym razem jak mnie najdzie ochota na szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często się zdarzają takie zbiegi okoliczności ;) Dziękuję za komentarz :)

      Usuń
  3. Wygląda świetnie :) Skusiłabym się z chęcią, ale obawiam się, że nie uda mi się tak ładnie zwinąć tej roladki :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietnie wyglada! A muzyki slucham zawsze, bez wzgledu na to, co robie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowity i prezentuje się świetnie

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm ale pysznosci :) Uwielbiam faszerowane mięsa!

    OdpowiedzUsuń
  7. piękna ta rolada:)
    ja w kuchni radio słucham, różne fale bo często nas nudzą, wkurzają, osłuchują się i wtedy wymiana:)
    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, często trzeba zmieniać fale bo ciągle puszczają to samo.

      Usuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...