poniedziałek, 7 maja 2012

Pierogi - ciasto podstawowe

Bardzo lubię jeść pierogilepić je i karmić nimi ludzi. Nie umiem tylko zrobić ich mało, z tego akurat cieszy się rodzinka. Z podanych proporcji wychodzi około 150 sztuk więc jeśli nie macie  gości w domu lub jeśli nie chcecie ich jeść dwa dni z rzędu, bądź mrozić jak ja, zróbcie ciasto z połowy składników.  


Składniki:
  • 1,5 kg mąki pszennej
  • 750 ml wody
  • 2 jajka
  • łyżeczka oleju


Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać, ciasto zagniatać aż będzie elastycznie i sprężyste. Z przygotowanego ciasta odcinać po kawałku i cienko rozwałkować. Następnie szklanką wykrawać krążki, nakładać łyżeczkę farszu, składać na pół i zlepiać. 





4 komentarze:

  1. A jak je zamrozić by się nie skleiły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja układam pierogi na deseczkach, wkładam do zamrażarki i czekam chwilę aż stwardnieją. Później już spokojnie można wrzucić wszystkie do woreczka lub pudełka i się nie skleją.
      Można też zamrozić już ugotowane przestudzone pierogi, najlepiej polane np. masełkiem.

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź:) Czyli zamrażasz nieugotowane?

      Usuń
    3. Surowe zamrażam gdy mam więcej czasu bo jednak jest przy tym trochę zabawy, natomiast gdy nie mam czasu wtedy mrożę ugotowane, polane masełkiem i wystudzone.

      Usuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...