czwartek, 31 maja 2012

Pierogi z kapustą i mięsem

Gdyby ktoś zapytał mnie jakie danie lubię robić najbardziej, odpowiedziałabym że pierogi. Wykrawanie, nakładanie farszu, zlepianie - dla wielu osób zapewne jest to czasochłonne i uciążliwe, ale wierzcie lub nie - mnie to odpręża. Lubię stać, wyglądać przez kuchenne okno i rozmyślać podczas przygotowywania takiego obiadu dla rodzinki. Zazwyczaj wtedy kuchnia wygląda jakby przeszło tornado, bo mój starszy synek koniecznie musi lepić ze mną, ale to nic... to się posprząta... a zabawa w kucharzenie jest przednia :) 
Najczęściej chyba robimy pierogi z kapustą i mięsem, ale to za sprawą M. i dzieci - takie smakują im najbardziej. Do tego farszu wykorzystuję mięso z rosołu i najlepiej gdy jest to mięso wołowe. Z drobiowego też jest dobre, ale kapusta z wołowiną zdecydowanie lepiej mi smakuje.

  
 
Składniki na ciasto 
/ok:150szt./
  • 1,5 kg mąki pszennej
  • 750 ml wody
  • 2 jajka
  • łyżeczka oleju
Składniki na farsz: 
  • 500g zmielonego mięsa z rosołu
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 średnie cebule
  • kminek, sól, pieprz, tymianek
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
 
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki wymieszać, ciasto zagniatać aż będzie elastycznie i sprężyste. Z przygotowanego ciasta odcinać po kawałku i cienko rozwałkować. Następnie szklanką wykrawać krążki, nakładać łyżeczkę farszu, składać na pół i zlepiać. 
 
Przygotowanie farszu:
Poszatkowaną kapustę ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy będzie miękka przesmażyć na maśle z cebulą pokrojoną w kosteczkę. Dodać do zmielonego mięsa, doprawić i dobrze wymieszać. 
 
Pierogi wrzucamy do wrzącej wody, po czym mieszamy, żeby nie przywarły do spodu garnka i przykrywamy przykrywką. Gdy woda zacznie się gotować, odkrywamy garnek i gotujemy pierogi do czasu aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy gotować jeszcze ok 4-5 min i wyciągać.
 











5 komentarzy:

  1. uwielbiam :) takie ze skwareczkami i cebulką najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezwykle apetyczne! U mnie dziś były z truskawkami, ale chętnie zjadłabym z mięskiem i kapustą. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię. a porcja na Twoim talerzu bardzo kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają pysznie! niestety pierogi to jedno z dań przy produkcji, których wykańczam się nerwowo:) Tym bardziej leci mi ślinka na widok takich pyszności:)

    Ps. skoro do siebie zagladamy regularnie, zostaję oficjalną obserwatorką:)



    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię stać, wyglądać przez kuchenne okno i rozmyślać podczas przygotowywania takiego obiadu dla rodzinki. Tak samo, jak i Ja, stoję, lepię i rozmyślam i mogę tak lepić cały dzień:)

    PYSZNIE SIĘ PREZENTUJĄ:))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...