sobota, 19 maja 2012

Kluski z pęczaku z sosem pieczarkowym

Kiedy z obiadu zostaną nam ugotowane ziemniaki zazwyczaj pierwsze co nam przychodzi do głowy to zrobić kluski śląskie. Super pomysł na kolejny obiad, a przy okazji nic się nie marnuje. A co zrobić gdy zostanie nam ugotowana kasza? Dokładnie to samo - na 4 części kaszy dodajemy 1 część mąki ziemniaczanej. Można powiedzieć, że to konkurencja dla klusek śląskich;) Dla mnie i dzieci, z dodatkiem sosu pieczarkowego, to danie samo w sobie, a dla mięsożerców jak M. stanowią doskonały dodatek do mięsa. Wybór należy do Was :)
źródło: zielenina



Składniki na kluski:
  • 4 części ugotowanego pęczaku (np. 400g)
  • 1 część mąki ziemniaczanej (np. 100g)
  • 1 jajko
  • świeży koperek 
  • sól, pieprz

Składniki na sos:
  • 2-3 łyżki masła
  • 0.5 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 200 g śmietany 18% 
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz


Ugotowany pęczak mielimy w blenderze na dość gładką masę. Przekładamy ją do miski,  nożem dzielimy z grubsza na 4 części. Jedną ćwiartkę wyjmujemy i dokładamy do pozostałej kaszy, a na puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko, posiekany koperek  i wyrabiamy ręką aż składniki dobrze się połączą. 
Formujemy nieduże kluseczki, które gotujemy we wrzątku dopóki nie wypłyną - trwa to troszkę dłużej niż w przypadku śląskich.

Sos:
Pieczarki obieramy, kroimy w grube plastry. Cebulę również obieramy, kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, szklimy cebulę, wrzucamy pieczarki. Lekko je solimy, smażymy na sporym ogniu, aby dobrze odparowały i ładnie się zrumieniły. Gdy są gotowe dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku.





6 komentarzy:

  1. Uwielbiam pęczak, ale pod taką postacią go jeszcze nie widziałam. Pyszne muszą być takie kluseczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo podobne w konsystencji do klusek śląskich więc jeśli ktoś je lubi to z pęczaku też mu zasmakują

      Usuń
  2. Pęczak jest - koniecznie muszę wypróbować ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czytam ten przepis i wlasnie do mnie doarło, że uwielbiam kasze, ale nigdy jeszcze nie jadłam pęczaku!! PIęknie to danie wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Skoro lubisz kaszę to na pewno pęczak też :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...