czwartek, 26 kwietnia 2012

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to danie skomponowane wprost pod moje kubki smakowe. Bardzo lubię słodkie i zarazem kwaśne potrawy, w przeciwieństwie do ostrych, więc jeśli jesteście zwolennikami tych ostatnich, to w każdym moim przepisie musicie podwoić ilość ostrych  przypraw. Wyjątkiem są dania przygotowane przez M. - wtedy z kolei musicie zmniejszyć ich ilość razy cztery, ale to inna historia ;)
Dzisiejszy wpis to zapewne nie jest oryginalny przepis na Chińskie danie, a jedynie jego spolszczona wersja, ale smakuje mnie i rodzince, więc gości w naszym domu dosyć często. Do tej pory jednak nie udało mi się opanować techniki jedzenia pałeczkami, nad czym niezmiernie ubolewam, ale mam nadzieję, że kiedyś uda mi się ta sztuka. 




Składniki:
  • pierś z kurczaka (ok. 500g)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 puszka ananasów
Składniki na sos:
  • 4 łyżki octu winnego 
  • 4 łyżki cukru
  • sok z 1 puszki ananasów
  • 1 szklanka ketchupu
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta curry
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na sos mieszamy  w garnku i gotujemy kilka minut. Mąkę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i dodajemy pod koniec gotowania. 
Mięso kroimy w kostkę, smażymy na patelni na złoty kolor i wyciągamy. Na patelnię wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, w paski paprykę, w słupki marchewkę i w kostkę ananasa. Smażymy razem na oleju ok. 10 minut. Dodajemy usmażonego kurczaka i wcześniej przygotowany sos.
Wszystko razem gotować ok. 5 minut.






Kwiecień plecień: przeplatamy smaki

11 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie! te duże kawałki kurczaczka!A jego połączenie z ananasem jest po prostu mistrzostwem świata!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja lubię takie smaki! Och zjadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  3. O właśnie! Kiedyś próbowałam zrobić coś takiego, bo moja mama lubi, ale nie wiedziałam czego użyć. Studiowanie składów sosów słodko-kwaśnych nic nie dawało...

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny przepis!! Zrobiłam jednak zamianę i zamiast warzyw dodałam mieszankę chińską...pycha. Polecam!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie było pyszne. Sos kwaśny jak należy. Dzieci talerze wylizały. Będę zaglądać częściej. A zdjęcia bardzo, bardzo dobre. Wiem, jak trudno zrobić dobrą fotkę jedzenia.

    pozdrawiam
    Karina

    OdpowiedzUsuń
  6. Super super super! Na początku myslalem ze nie to nie wyjdzie, ale jednak! Jestem baardzo zadowolony.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj zrobiłam to pyszne danie. Wyszło smakowicie. Pierwszy raz uzywałam keczupy do dania na ciepło. Wszyscy zjedli ze smakiem, łącznie z oblizywaniem talerzy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. nie ma co tu pisać, danie jest po prostu rewelacyjne!! łatwe i szybkie do przyrządzenia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...