czwartek, 19 kwietnia 2012

Przekąska - krakersy ze szpinakiem

Szybki wpis na szybką przekąskę imprezową. Wystarczy zmieszać szpinak z serem fetą lub serkiem kozim, ważne żeby był słony, dodać słone krakersy i gotowe. Nic skomplikowanego, a cieszy podniebienie. Doskonałe małe co-nieco na spotkania towarzyskie.




Składniki:  

  • 250 g szpinaku mrożonego rozdrobionego
  • 150 g sera feta lub sera koziego
  • pół małej cebulki
  • 1 jajko
  • 1 mały ząbek czosnku
  • bazylia, sól, pieprz
  • krakersy

Przygotowanie: 
Podsmażamy cebulkę pokrojoną w bardzo drobną kostkę, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę (lub pokrojony jak kto woli). Następnie dodajemy szpinak i chwilkę dusimy. Jeśli używamy szpinaku mrożonego, dusimy do czasu aż cała woda z niego wyparuje. Dodajemy surowe jajko, przyprawy i mieszamy. Następnie dodajemy ser i dokładnie mieszamy najlepiej mikserem, do uzyskania gładkiej masy. 




9 komentarzy:

  1. i nawet przekąska imprezowa może być zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobre to jest?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiem powiedzieć, że pyszne:) ale spróbuj zrobić i sam oceń.

      Usuń
  3. A poco daje się surowe jajko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajko w szpinaku się zetnie pod wpływem temperatury i zagęszcza szpinak, dodatkowo jajko bardzo dobrze smakuje ze szpinakiem.

      Usuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...