wtorek, 24 kwietnia 2012

Zawijaski z serem i szynką

Kolejna przekąska z ciastem francuskim w roli głównej. Na imprezę lub po prostu do podjadania między posiłkami - chociaż oczywiście nikt z nas tego nie robi bo to niezdrowo ;)
Szybkie, smaczne i pachnące bazylią. Do ciasta włożyłam to co akurat miałam w lodówce czyli ser żółty, szynka konserwowa i serek z Piątnicy, ale może być każdy np. kozi, feta czy też typu philadelphia.



Składniki: 
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 100 g sera żółtego
  • 100 g szynki 
  • 70g serka (u mnie twój smak - piątnica)
  • bazylia
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy serkiem (musi być w temperaturze pokojowej), posypujemy pokrojoną w kosteczkę szynką, startym żółtym serem i lekko dociskamy do serka. Posypujemy bazylią. Zawijamy ciasto w rulon, odstawiamy na 10 minut do lodówki, a następnie kroimy w plastry, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i chłodzimy jeszcze przez 15 min.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (najlepiej z termoobiegiem). Pieczemy do czasu aż uzyskają złoty kolor (ok. 7-8 min) odwracamy na drugą stronę  i pieczemy jeszcze ok. 3-4 min.  





2 komentarze:

  1. Przepiękne zawijaski! I jakie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie na słodko, u Ciebie na słono :-) Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...