piątek, 20 kwietnia 2012

Kotlety drobiowe z kaszą

Klopsy, pulpety, karminadle, kto z nas ich nie robi. Znamy je wszyscy i od zawsze. Mnie od zawsze kojarzą się z prl-owskimi filmami typu Miś gdzie na starą metalową michę, równie starą i metalową chochlą, pani w barze wrzuca bliżej nieokreśloną papkę w kolorze brudno-ziemistym, o smaku ... właściwie nie wiadomo czego. Na szczęście te czasy minęły bezpowrotnie i teraz w restauracjach możemy zjeść całkiem smaczne i pięknie podane klopsiki. Jeszcze lepiej gdy zrobimy je sami, na przykład takie jak dzisiaj proponuję, z mięsa drobiowego z dodatkiem kaszy i warzyw. Niecałkiem tradycyjne, za to całkiem zdrowe, na dodatek gotowane na parze. Dla tych co na diecie - idealne. 


Składniki:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 250 g kaszy jęczmiennej 
  • 1 większa marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • sól, pieprz 
  • kilka gałązek bazylii (lub pół łyżeczki suszonych ziół)
  • koperek
  • zielona pietruszka


Przygotowanie:
Surowe piersi z kurczaka zmielić. Ugotować kaszę jęczmienną. Cebulę pokroić w kosteczkę, marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na drobnych oczkach tarki i dusić ok. 10 minut. Gdy warzywa zmiękną dodać mięso, kaszę, surowe jajka i drobno posiekane zioła, a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić, formować kotleciki i gotować na parze przez 6-8 min. 






 

2 komentarze:

  1. Przepięknie podane, zdrowe, dietetyczne, a w smaku fantastyczne! Ojej, aż się zrymowało :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...