środa, 4 kwietnia 2012

Zapiekanka z tortelini i brokułami

Pomysł na tę łatwą w przyrządzeniu zapiekankę z tortellini i brokułami został zaczerpnięty z jednego z moich ulubionych blogów  fun and taste, jednak przerobiony pod składniki, które akurat miałam w domu. 
Zapiekanka jest super lekka, bardzo smaczna, kolorowa i szczerze mogę ją wszystkim polecić. 

PS. Muszę się jeszcze pochwalić, że moja tarta warzywna z kurczakiem otrzymała wyróżnienie w akcji "Co z tym kurczakiem" prowadzonej przez Agatę z bloga Moje dietetyczne fanaberie. Jest to dla mnie bardzo miła niespodzianka tym bardziej,  że to mój autorski przepis na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu:)


Składniki: 
  • 450 g pierożków tortellini z mięsem
  • 500 g brokułów (ja miałam mrożone)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 220 ml mleka
  • 100 g sera żółtego
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
 
Przygotowanie:
 
Brokuły kroimy na mniejsze kawałeczki. Na patelni rozgrzewamy masełko, dodajemy brokuły smażymy przez 10 min w wysokiej temperaturze.  Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy. 
Żaroodporną formę smarujemy masłem, przekładamy brokuły. Lekko dociskamy. 

Pierożki gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu (powinny być lekko twarde). Po ugotowaniu odcedzamy i układamy na brokułach. 
Jajka mieszamy z mlekiem, dodajemy starty parmezan, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Tak przygotowaną mieszanką, równomiernie polewamy pierożki.

Pieczemy 15 min (aż wierzch zapiekanki stanie się złotobrązowy ) w 200 st. we wcześniej nagrzanym piekarniku.




6 komentarzy:

  1. Gratuluję wyróżnienia:) A zapiekanka wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta zapiekanka jest bardzo w moim stylu :-) mniam, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta zapiekanka to istna bajka, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...