poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Piersi kurczaka z porem

Prześladują mnie ostatnio pory. Nie umiem wymyślić dania, które nie miałoby go w składzie. Nic nie poradzę, trochę Was pomęczę tym pysznym warzywkiem. Jest lekkie, zdrowe, idealne danie na upalne dni. Na dodatek szybko się je robi, co w przypadku takiej pogody jak dziś jest bardzo istotne. Kto by chciał siedzieć w kuchni zamiast na podwórku.

  

Składniki:
  • 3 średnie pory
  • dwie piersi kurczaka
  • masło do podsmażenia 
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • serek topiony tylżycki (jeden trójkącik)
  • łyżeczka soku z cytryny 
  • 0,5 l. bulionu
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz, tymianek  
Przygotowanie:
Piersi kurczaka posolić, popieprzyć, smażyć na odrobinie masła, przez chwilę do lekkiego zrumienienia i odstawić. Pory pokroić na półplasterki i podsmażyć na łyżce masła do zeszklenia, dodać pokrojony serek topiony. Następnie podlać bulionem, dodać piersi kurczaka, tymianek, sól, pieprz i dusić do czasu aż pory i mięso będą miękkie. Na koniec dodać sok z cytryny.
 


4 komentarze:

  1. Kurczak z porem - uwielbiam. Szczególnie w zapiekankach, ale taki też musi być przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i na pewno pyszne. Bo skoro jest por, nie moze byc inaczej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pory, kurczak i do tego tłusta śmietana to zaiste ciekawe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczak z porem to połączenie idealne! Zawsze robiłam w kawałkach, ale ten przepis zdecydowanie mnie zaciekawił. Spróbuję takiej wersji, musi być przepyszna! Zwłaszcza, jeśli w składzie jest serek topiony i śmietana! Mmmmm!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...