piątek, 13 kwietnia 2012

Bułki czosnkowe

Do zaproponowanego dwa dni temu serka paprykowego, polecam dziś czosnkowe bułeczki. Uwierzcie mi na słowo, że to doskonałe połączenie, a jeśli jeszcze dołożymy sałatę, pomidorka i ogórka to już wiosna w pełni rozkwitnie na naszym talerzu. 
Dzisiaj będę oszczędna w słowa bo coś czuję, że jutro mogę się rozpisać za wszystkie czasy;), a bułeczki... popatrzcie na nie, czyż mogą nie być smaczne?

Źródło: sweet dreams



Składniki: 
(około 12 szt.)
  • 480 g mąki
  • 15 g cukru
  • 1 opakowanie suchych drożdży (dałam 15 g świeżych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 60 ml mleka
  • 270 ml ciepłej wody
 Do posmarowania:
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:
Przygotowujemy zaczyn: do pokruszonych drożdży dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i zalewamy letnim mlekiem. Odstawiamy na około 10 min, do czasu aż drożdże trochę się "napuszą". Do mąki dodajemy wodę, sól, oliwę i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrabiamy aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki, po czym przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po około godzinie gdy ciasto podwoi już swoją objętość, formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 20 minut aby jeszcze trochę urosły. 
W czasie gdy bułeczki rosną nagrzewamy piekarnik do 180 st. C oraz topimy masło i mieszamy je z rozgniecionym czosnkiem, ziołami i solą. Tak przygotowanym masłem smarujemy bułeczki.
Pieczemy je około 20 minut.









7 komentarzy:

  1. pysznie Ci wyszły te bułeczki, przypomniałaś mi jak cudownie pachniały,porywam jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesli czosnkowe, to z pewnoscia smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie z ukochanym czekamy aż się bułeczki upieką. Nie dość, że dobrze przy ich przygotowaniu się bawiliśmy, to teraz z nadzieją (że będą udane) na nie czekamy! :) Pozdrawiamy serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...