poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Bardzo lekkie pancakes z cynamonem i skórką pomarańczową

O tych placuszkach moja teściowa powiedziałaby - wykwintne, wytworne :) Nie są to zwykłe placuszki, które możemy chwycić w rękę i zjeść w biegu. Ich smak sprawia, że chcemy sięgnąć po nóż, widelec i serwetkę na kolana. Są mocno puszyste, lekko słodkie i naprawdę wyjątkowe, a najlepiej smakują polane golden syrupem bądź syropem klonowym. 
To najlepsze placuszki na tym blogu, oczywiście nie licząc pysznych brokułowych, marchewkowych,  z  makreli i ziemniaczanych z fetą ;)

Źródło: Atelier Patisserie




Składniki:
  • 100 g mąki
  • 1 duża marchewka
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • ½ szklanki maślanki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W dużej misce połączyć żółtka z mąką, dodawać stopniowo maślankę i ucierać, żeby uzyskać jednolitą konsystencję ciasta. Dodać cynamon, marchewkę i skórkę pomarańczową i dobrze wymieszać. Mikserem ubić białka ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Delikatnie wmieszać pianę do ciasta. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju. Wykładać łyżką grube okrągłe placuszki i smażyć pod przykryciem po ok. 3 minuty z każdej strony. 







5 komentarzy:

  1. Podobaja mi sie! Takie zimowe troche :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I trafiłaś w sedno :) I właśnie były robione zimą, ale dopiero teraz udało mi się je zamieścić:)

      Usuń
  2. Ale musiały pięknie pachnieć:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooo... marchewkowe pancakesy :) Ostatnio się do takich przymierzałam, ale brak mi czasu rano :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...